Steeds meer woningen zijn geschikt voor een warmtepomp, echter zijn niet alle soorten warmtepompen geschikt voor iedere woning. De 3 belangrijkste factoren die bepalen wat er in jouw woning mogelijk is zijn; de mate van isolatie, het warmteafgifte systeem en de ruimte voor de warmtepomp. Hieronder lichten we deze 3 punten verder toe.
1) Isolatie van de woning
In de media hoor je vaak dat een warmtepomp niet mogelijk is als je huis niet tiptop geïsoleerd is. Dat is niet meer waar tegenwoordig. Feit blijft wel dat hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe beter de efficiëntie van de warmtepomp is. Dat komt op de eerste plaats doordat de warmtepomp dan minder hard hoeft te werken en dus minder stroom verbruikt. Op de tweede plaats heb je een kleinere warmtepomp nodig met minder vermogen, deze zijn weer goedkoper in de aanschaf en maandelijkse kosten.
Als vuistregel kan je aanhouden dat woningen gebouwd na 1995 redelijk tot zeer goed zijn geïsoleerd. Deze zijn vanuit isolatie oogpunt dan ook vrijwel altijd geschikt voor een (hybride) warmtepomp. Bij woningen die gebouwd zijn vóór 1995 is het afhankelijk van welke extra isolatie maatregelen er na de bouw nog zijn genomen. Je kan hierbij denken aan spouwmuurisolatie, dak isolatie en/of HR(++) glas. De extra maatregelen bepalen wat er mogelijk is bij dat type woning. Met de komst van de hybride warmtepomp, die samenwerkt met je bestaande CV-ketel, zijn er ook voor woningen die gebouwd zijn vóór 1995, zeer veel mogelijkheden tegenwoordig.
2) Warmteafgifte systeem
De tweede belangrijke factor om te bepalen welk type warmtepomp geschikt is voor jouw woning is het warmteafgifte systeem. Denk hierbij aan vloerverwarming, radiatoren, convectoren of luchtverwarming. Dit is belangrijk omdat de warmtepomp een lagere temperatuur (35-50 graden) water produceert dan je CV-ketel (70-80 graden). Je warmteafgifte systeem moet dit dus goed kunnen afgeven aan de woning. In principe kan je hier zeggen dat hoe groter de oppervlakte van de verwarming hoe beter. Vloerverwarming is dus het meest geschikt en zogenaamde laagtemperatuur radiatoren ook. Echter kun je met een hybride warmtepomp waarbij de CV-ketel meehelpt vaak ook goed uit de voeten met normale radiatoren.
Als je wil weten of jouw woning nog goed warm wordt bij een lagere aanvoertemperatuur kan je de “50 graden test doen”, op deze pagina lees je daar alles over.
3) Ruimte voor de warmtepomp
Tot slot moet er voldoende ruimte zijn voor de binnen en buiten unit van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp valt deze ruimte erg mee. Het binnen deel van de hybride warmtepomp is in de meeste gevallen kleiner dan een CV-ketel. Het is belangrijk dat deze naast of in de buurt van de CV-ketel geplaatst kan worden. Een volledig elektrische warmtepomp is groter dan een CV-ketel, denk aan het formaat van een vrijstaande koelkast. Bij de meeste warmtepompen heb je daarnaast ruimte nodig voor een buiten unit. Deze kan op de grond, aan de gevel of op het dak geplaatst worden.
Conclusie
Zoals je in de introductie al hebt kunnen lezen zijn veel woningen dus geschikt voor een warmtepomp, maar welk type het beste past bij jouw woning is toch vaak een stukje maatwerk. Wij kunnen je altijd een vrijblijvend advies op maat geven!